Planten Info
Lisdodde
groteLisdoddde

grote lisdodde

Lisdoddefamilie

Tot de lisdoddefamilie behoren de grote en de kleine lisdodde.
Het zijn eenhuizige planten. Beide zijn schaduwmijdende moeras ( oever ) planten. Zij hebben dikke wortelstokken, welke evenals de jonge bladeren en scheuten eetbaar zijn. Zowel de grote als de kleine lisdodde dragen bij tot zuivering van het water, waarin zij staan, omdat zij voor zuurstof in het water zorgen. Hierdoor kunnen de bacteriƫn zich beter ontwikkelen.

De grote lisdodde ( typha latifalia ) kan tot twee meter hoog worden. De bladeren hebben een blauwgroene tint. De bladschijf is 1 tot 2 centimeter breed. De plant bloeit van juni tot juli. De vrouwelijke kolf is 10 tot 20 cm lang en heeft een doorsnede van +/- 3 cm (hij heeft de vorm van een dikke donkerbruine sigaar) De mannelijke aar zit onmiddellijk boven de vrouwelijke kolf. De grote lisdodde wordt vaak vergezeld van de wolfspoot.

De kleine lisdodde ( typha augustifolia ) kan tot ruim twee meter hoog worden. Het woord klein heeft dus niets te maken met de grootte van de plant. De kleur van de bladeren is variabel van grijsgoen tot dofgroen. De bladschijf is tot 1 cm breed. Tussen de vrouwelijke kolf en de mannelijke aar zit een tussenruimte van enkele centimeters. De kleur van de vrouwelijke kolf is lichter dan die van de grote lisdodde. De doorsnee is 1 tot 2 centimeter. De kleine lisdodde speelt bij de verlanding van ondiep water een grote rol. Zij wordt echter vaak na verloop van tijd verdrongen door riet. Beide soorten komen voor in het gebied rond de Weltervijver.

Jos Pluijmen

kleineLisdoddde

kleine lisdodde